BİZİM MEDENİYETİMİZDE SU AZİZDİR

 
23 Aralık 2015

Marmara Belediyeler Birliği tarafından düzenlenen 2. Marmara Denizi Sempozyumu’nda konuşan Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, “Hayatımız kadar değerli ve önemli olan bu konuyu, Marmara Denizi çevresinde, yerel yönetim ve akademi işbirliği ile ele alan bu sempozyum, yaptığımız en değerli işlerden birisidir” dedi.

Marmara Bölgesi Belediye Başkanları 2’nci Marmara Denizi Sempozyumu’nda bir araya geldi. Marmara Belediyeler Birliği Başkanı ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’nin ev sahipliğinde Kadir Has Üniversitesi Cibali Kampüsü’nde gerçekleştirilen sempozyuma, Beyoğlu Belediye Başkanı ve İstanbul Boğazı Belediyeler Birliği Başkanı Ahmet Misbah Demircan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Prof Dr. Mustafa Öztürk ve Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak katıldı. Başkanlar, semozyumda Marmara Denizi’nin sorunlarını ve geleceğini masaya yatırdı.

BİZİM MEDENİYETİMİZDE SU AZİZDİR

Başkan Demircan sempozyumda yaptığı konuşmada, hayatın kaynağı olan suyun insanlığın gözü önünde can çekiştiğini belirterek, “Su isyan ediyor. Marmara Belediyeler Birliği’nin temel varlık sebebi tam da bu. Hayatımız kadar değerli ve önemli olan bu konuyu, Marmara Denizi çevresinde, yerel yönetim ve akademi işbirliği ile ele alan bu sempozyum, yaptığımız en değerli işlerden biridir. ‘Su gibi aziz’ ol diyen atalarımız, hayatın kaynağı olan bu mucizeyle ilişkimizin düzeyini de belirlemişler. Bizim medeniyetimizde su azizdir. Marmara, Karadeniz, Akdeniz gibi bölgelerimizin adlarını kıyısı bulundukları denizlerden alması suya tutkumuzun en açık göstergelerinden biridir” dedi.

TOPYEKÜN BİR DUYARLILIKLA HAREKET ETMEZSEK KURUMLARIMIZIN ÇABALARI YETERSİZ KALACAK

Her türlü atığı denizlerden boca etmeye devam ettiklerini de belirten Başkan Demircan,“Dere ıslahı, kanalizasyon sistemi, arıtma tesislerinin verimli çalışması, bilinçli avlanma ve farkındalık konularında almamız gereken çok mesafe var. Bu işin bütün toplumu ilgilendiren bir iş olduğu bütün boyutlarıyla ortadadır. Bütün vatandaşlarımız, sanayicimiz, taşımacılarımız, balıkçılarımız topyekün bir duyarlılıkla hareket edemezsek kurumlarımızın çabaları her zaman yetersiz kalacak.Toplum olarakMarmarayı kirlettiğimizin iki katı hızda temizlemeyecek olursak, denizimiz bize hayat vermeyecek, taşınmaz bir eziyete dönüşecek” ifadelerini kullandı.

MARMARA’YA SAHİP ÇIKMALIYIZ

Başkan Demircan, sempozyumun en önemli hedefinin, toplumun bütün kesimlerini, Belediyelerin gayretleri yanında saf tutmaya ikna etmek olduğunu da ifade ederek, “İstanbul Boğazı Belediyeler Birliği olarak, Marmara Birliği Belediyeler Birliği ile birlikte ve sizlerin himayesindeBoğaz çevresinde farkındalık kampanyaları başlatıp, Boğaz’daki suyun canına can katmaya,bu canı Marmara Bölgesi sakinlerine göstermeye, mevzuat düzenlemeleri için hazırlık yapmaya hazır olduğumuzu, Marmara ve su davasının daha aktif bir parçası olmak isteğimizi takdirlerinize sunuyorum. Marmara yanımızda, insanlık olarak ona sahip çıkabiliriz, çıkmalıyız.” şeklinde konuştu.

TUNA NEHRİ’NİN MARMARA DENİZİ İÇİN BİR RİSK

Sempozyumda konuşan Marmara Belediyeler Birliği Başkanı ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ise, Tuna Nehri’nin Marmara Denizi için bir risk unsuru olduğu konusunda endişeli olduklarını belirterek, 13 ülkeden uzmanın katılımıyla düzenlenecek olan çalıştayda nehirle ilgili değerlendirmelerde bulunacaklarını söyledi.

 
 
 
 
Diğer Haber Başlıkları